Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany typ gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, sycące oraz nie jest drogie. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci próbują rzadsze potrawy takie jak risotto, lasagne i desery włoskie.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską należy przyjrzeć się kilku cechom: czy restauracja stosuje włoskie składniki, czy w menu można znaleźć też nie tak znane włoskie dania, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz potrawy z różnych miejsc Włoch. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi prawdziwie włoski nastrój.
Włoska kuchnia jest prosta, co nie zmienia faktu, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Aromatyczne wino włoskie
Żadna knajpka włoska, która ubiega się do tytułu bycia klasycznym punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie powinna ignorować wina. Obiad w charakterze włoskim koniecznie musi obejmować również aperitiff. Odrobina czerwonego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji cos zupełnie naturalnego. zajrzyj Najbardziej typowe wina włoskie to toskańskie bolgheri, kalabryjskie bivongi a także marsala z Sycylii. Restauracja włoska – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć nie mały wybór win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Mając ochotę poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która umie przygotować nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film