Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej legendarnych na całym globie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co kochają jeść pierwotni Włosi?
Co jest najbardziej znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Ubóstwiają ją też sami Włosi.
Świetna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże rozkosznego dania. W największym stopniu znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co rzeczywiście ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być dobrze ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj ubogacona. Poświęcić wolno jej w rzeczywistości długie opowieści. Na szczególną uwagę zasługują także słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.